Joulupöydän raakajälkiruokakattaus

Teen nykyään lähes aina raakakakkuja tai muita raakaleivonnaisia, kun valmistan jälkiruokaa. En edes muista, milloin olisin leiponut tavallisen kakun. Tästä syystä joulupöydässämme viime lauantaina oli tietysti myös tarjolla raakaherkkuja. Ja joulunahan ”kuuluu” vetää överiksi, joten valmistin kolmea eri laatua :) Tein mustaherukkaleivoksia, hasselpähkinäfudgea ja raakasuklaata. Mitään keveitä herkkuja nämä eivät ole vaan täyttä tavaraa, mutta eipä ole perinteiset jouluherkutkaan. Näissä on kuitenkin se hyvä puoli, että pienempikin annos riittää ja makeanhimo on tyydytetty ravitsevalla tavalla.

DSC02911

Mustaherukkaleivoksen pohja ja täyte ovat samoja kuin aiemmin jakamassani mustaherukkakakun reseptissä, mutta suklaakuorrutuksen sijaan tein vaniljaista cashewkermaa. Se pehmentää ihanasti mustaherukan kirpeyttä. Cashewkerma on ihanaa myös yksistään, joten se sopii jälkiruuaksi esimerkiksi marjojen tai hedelmien kera. Jätä silloin kookosöljy pois.

DSC02903.jpg

Hasselpähkinäfudgessa on reilusti pähkinöitä suklaisen seoksen joukossa. Olisin halunnut fudgesta täysin sileää, mutta blenderini ei jaksanut pyörittää seosta niin voimakkaasti kuin olisi tarvinnut. Oi Vitamix, vielä jonain päivänä olet minun :) Pähkinäsattumat eivät haitanneet ketään muuta kuin kaltaistani perfektionistia ja mielestäni ne kyllä sopivat fudgen joukkoon, mutta kun halusin sileää… Maku oli kuitenkin täyteläinen ja herkullinen ja sehän on tärkeintä!

DSC02898

Raakasuklaasta minulla on ollut postaus luonnoksissa jo hetken aikaa, sillä raakasuklaa kuuluu vakiherkkuihini. Netti on täynnä raakasuklaareseptejä, joissa suhteet ja ainesosat vaihtelevat. Kokeilemalla löytää omaan makuunsa sopivan yhdistelmän. Jaan tässä reseptin, jolla itse sitä teen. Makeutusta ja kaakaojauheen määrää kannattaa maistella ja lisäillä rohkeasti. Raakasuklaan joukkoon on helppo laittaa pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, riisimuroja tai oikeastaan mitä vain, mistä suklaan joukossa tykkää :) Mulperinmarjat ovat ehdottomasti suosikkejani! Myös superfoodit kuten maca, toco ja lucuma kuuluvat moniin resepteihin, niitä kannattaa myös kokeilla lisätä.

Tässä reseptit kaikkiin kolmeen jälkiruokaan. Herkullista joulun aikaa!

Mustaherukkaleivos

pohja

  • 1dl pekaanipähkinöitä
  • 1dl manteleita
  • 10 taatelia
  • ripaus suolaa

mustaherukkatäyte

  • 400g mustaherukoita (sulata pakastetut)
  • 4dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 1dl sulaa kookosöljyä
  • 1/2dl hunajaa tai maun mukaan
  • 1tl vaniljajauhetta
  • 3rkl lämmintä vettä

kuorrutus

  • 2dl cashewpähkinöitä
  • 1/2-1 1/2dl vettä
  • 2rkl hunajaa
  • 1tl vaniljajauhetta
  • 3 rkl sulaa kookosöljyä
  1. Rouhi pohjan pähkinät tehosekoittimella ja lisää joukkoon paloitellut taatelit ja suola. Aja taikinaksi. Taikinasta ei tarvitse tulla sileää, vaan siihen saa jäädä sattumia. Painele taikina irtovuoan pohjalle, jossa on leivinpaperi ja laita sivuun odottamaan. Käytin suorakaiteen mallista kakkuvuokaa, joka ei ollut irtopohjallinen. Laitoin vuoan pohjalle elmukelmua molempiin suuntiin ja painelin pohjan siihen.
  2. Säästä halutessasi hieman mustaherukoita koristeluun. Aja loput mustaherukat tehosekoittimella soseeksi.
  3. Lisää joukkoon hunaja, vanilja ja kookosöljy. Jatka sekoittamista.
  4. Lisää joukkoon vähitellen cashewpähkinät. Mikäli seos on liian paksua, niin lisää muutama rkl vettä.
  5. Kaada täyte pohjan päälle, tasoita ja siirrä pakastimeen. Anna jähmettyä kunnolla/jäätyä ennen kuorrutteen valmistusta.
  6. Sekoita kuorrutteen pähkinät ja vesi sileäksi tahnaksi blenderillä. Lisää vettä sen verran, että seos pyörii hyvin. Veden määrä riippuu paljon liotusajasta eli mitä pidempään liotat, niin sitä vähemmän vettä tarvitsee lisätä.
  7. Lisää muut aineet ja sekoita vielä hetki. Maista ja lisää tarvittaessa hunajaa.
  8. Kaada kuorrute täytteen pälle, koristele mustaherukoilla ja laita pakastimeen jähmettymään.
  9. Kun kakku on kunnolla jähmettynyt, irrota irtopohjavuoan reunat tai nosta elmukelmun avulla pois vuoasta. Leikkaa kakku leivoksiksi.

 

Hasselpähkinäfudge

20-24 palaa

  • 3dl hasselpähkinöitä
  • 5rkl kaakaojauhetta
  • 1dl kaakaovoirakeita
  • 1 1/4dl sulaa kookosöljyä
  • 1/2tl vaniljajauhetta
  • 3rkl juoksevaa hunajaa
  • 10 pehmeää taatelia
  • ripaus suolaa
  • 1 – 1 1/2 dl lämmintä vettä
  1. Liota hasselpähkinöitä vähintään tunti, mielellään pidempään. Tämä helpottaa sekoittamista.
  2. Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa.
  3. Jauha pähkinät blenderillä ja lisää joukkoon taatelit. Muista poistaa kivet. Jatka sekoittamista.
  4. Lisää joukkoon muut aineet vettä lukuunottamatta. Sekoita edelleen.
  5. Lisää 1dl vettä ja käynnistä kone. Kaavi välillä kannun reunoilta. Lisää tarvittaessa enemmän vettä, jotta saat massan sekoitettua. Seoksesta ei tarvitse tulla täysin sileää, vaan joukkoon saa jäädä sattumia.
  6. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa.
  7. Levitä seos suklaamuotteihin tai elmukelmulla vuorattuun leipävuokaan. Laita pakastimeen jähmettymään. Jos käytät vuokaa, niin leikkaa fudge jähmettyneenä palasiksi.

 

Raakasuklaa

  • 80g kaakaovoita = 1,5dl Cocovin kaakaovoirakeita
  • 2 kukkurallista rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 rkl kookosöljyä
  • ripaus suolaa
  1. Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa.
  2. Lisää joukkoon muut aineet.
  3. Kaada suklaa muotteihin ja laita pakastimeen jähmettymään.
  4. Voit säilyttää raakasuklaita pakastimessa. Ota ne huoneenlämpöön pehmentymään ennen tarjoilua.
Advertisement

3 thoughts on “Joulupöydän raakajälkiruokakattaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s