Kreikkalainen ruokajuhla

Kreikkalainen keittiö saa kuolan valumaan suupielistäni. Täyttävät annokset, mutta tuoreistakin tuoreimmista raaka-aineista valmistettuna. Oliiviöljy virtaa ja ruuat saavat makua sitruunasta ja tuoreista yrteistä. Useimmiten kreikkalaiset ruuat ovat yksinkertaisia, mutta juuri tuoreutensa takia sitäkin maistuvampia. Olen ollut Kreetalla kolme kertaa ja joka kerta olen nauttinut ruuista sydämeni kyllyydestä. Toki Kreetallakin, kuten missä tahansa muussakin turistikohteessa kannattaa ravintolan valintaan kiinnittää huomiota, jos haluaa välittää ranskalaiset perunat lisukkeina.

dsc09287

Kreikkalaisista ruuista erityisesti viininlehtikääryleet ovat suurta herkkuani. Niitä saa ostettua kaupasta valmiina säilykkeinä, mutta itse tekemällä pääsee askeleen lähemmäs lomatunnelmaa ja tietysti näpertelemään käsillään. Säilöttyjä viininlehtiä saa etnisistä ruokakaupoista. Tampereella asuessani muistan ostaneeni niitä aasialaisesta ruokakaupasta, mutta Helsingissä asuessani lehtien bongaaminen onkin osoittautunut astetta työläämmäksi. Aiemmin viininlehtiä sai Prismasta, mutta ne ovat poistuneet valikoimasta. Myös Stockmann Herkku tarjosi eioota. Onneksi löysin Itäkeskuksesta turkkilaisen ruokakaupan Alanya Marketin, josta viininlehtiä löytyi monessa eri pakkauskoossa. Ostin heti useamman  paketin varastoon.

dsc09268dsc09271dsc09276

Vietimme Lauran kanssa yhtenä lauantaina tyttöjeniltaa ja teimme kreikkalaisen herkkuaterian. Oikeastaan voidaan puhua todellisesta ruokajuhlasta, sillä ruokaa oli sen verran paljon. Vitsailimme ruuat esille laitettuamme, että riittääköhän näistä varmasti meille molemmille. Ruokaa tarjotessani pahin pelkoni on, että se loppuu kesken, joten överiksi meni taas tälläkin kertaa. No, olipahan alkuviikon eväät selvillä.

Menussa oli viinilehtikääryleiden lisäksi kikhernepihvejä, fetasalaattia, tsatsikia ja paistettuja mustekalanrenkaita. Reseptit on mukailtu Miikalta vuosia sitten lahjaksi saamastani Rena Salamanin keittokirjasta, nimeltään Kreikkalainen keittiö.

Viininlehtikääryleet

  • n. 225g säilöttyjä viinilehtiä
  • 2dl pitkäjyväistä riisiä
  • 350g sipulia
  • nippu kevätsipulia
  • 2rkl pinjansiemeniä
  • 4rkl hienonnettua tuoretta tilliä
  • 3rkl hienonnettua tuoretta minttua
  • 2rkl hienonnettua persiljaa
  • 1,5dl oliiviöljyä
  • 1 sitruuna
  • 4,5dl kiehuvaa vettä
  • suolaa ja pippuria
  • tarjoiluun sitruunalohkoja
  1. Laita viininlehdet lävikköön ja huuhtele ne muutamaan kertaan. Laita ne likoamaan runsaaseen veteen puoleksi tunniksi. Huuhtele huolellisesti.
  2. Paahda pinjansiemenet pannulla ja rouhi ne keveyesti veitsellä. Hienonna sipulit ja kevätsipulit hienoksi silpuksi.
  3. Sekoita kulhossa riisit, sipulit, yrtit, puolet oliiviöljystä, puolikkaan sitruunanmehu ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Aseta laakean paistinpannun pohjalle muutama viininlehti.
  5. Aloita kääryleiden teko: Laita leikkuulaudalle lehti ruotipuoli ylöspäin ja leikkaa ruoti irti. Laita ruokalusikallinen täytettä lehdelle lähelle ruotipäätä. Taita sivut täytteen päälle ja rullaa ruotipäästä alkaen tiiviiksi rullaksi. Jatka näin ja asettele kääryleet tiiviisti kiinni toisiinsa pannuun. Jatka tarvittaessa toinen kerros
  6. Sekoita jäljellä oleva öljy ja sitruunanmehu keskenään. Kaada seos kääryleiden päälle. Laita pieni lautanen ylimmän käärylekerrekosen päälle ja kaada kuuma vesi hitaasti kääryleiden päälle. Peitä kannella ja annan hautua tunti.
  7. Kääryleet ovat mielestäni parhaimmillaan seuraavana päivänä kylminä ja makujen kunnolla tasoituttua, mutta ne maistuvat myös lämpösinä. Tarjoile kääryleet sitruunalohkojen kera.

dsc09279

Kikhernepihvit

  • 3prk säilöttyjä kikherneitä (valutettuna á 175g)
  • 7rkl oliiviöljyä
  • 2 isoa sipulia
  • 1rkl jauhettua juustokuminaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3-4 tuoretta salvianlehteä
  • 3rkl hienonnettua persiljaa
  • 1 kananmuna
  • 1dl tattarijauhoja + hieman lisää pihvien pinnalle
  1. Säästä hieman kikherneiden lientä. Valuta ja huuhtele kikherneet.
  2. Laita kikherneet blenderiin, lisää 3rkl lientä ja soseuta tasaiseksi.
  3. Hienonna sipulit ja valkosipulit sekä salvianlehdet.
  4. Kuumenna pannussa 3rkl öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää juustokumina ja valkosipuli ja sekoittele hetki. Lisää lopuksi salvia ja persilja. Ota seos pois pannulta.
  5. Vatkaa kananmuna kevyesti haarukalla. Sekoita kulhossa kikhernemassan joukkoon muna, jauhot ja sipuli-yrttiseos. Lisää runsaasti suolaa ja pippuria ja sekoita hyvin.
  6. Muotoile taikinasta pihvejä kostein käsin. Taikina on melko tahmeaa, mutta se ei haittaa. Pyörittele pihvit kevyesti jauhoissa.
  7. Kuumenna loppu öljy paistinpannussa ja paista pihvejä molemmin puolin, kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita. Nosta valmiit pihvit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.
  8. Tarjoile pihvit tsatsikin kanssa.

dsc09289

Tsatsiki

  • 500g kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia
  • 1 kurkku
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • suolaa ja pippuria
  1. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja laita valumaan siivilään, jotta liika neste valuu pois eikä tsatsikista tule liian vetistä. Puristele vielä lopuksi kurkkuraastetta.
  2. Hienonna valkosipuli.
  3. Sekoita ainekset kesksenään ja mausta suolalla ja pippurilla.

dsc09290

Fetasalaatti

  • tomaattia
  • kurkkua
  • vihreää paprikaa
  • fetajuustoa
  • oliiveja
  • punasipuli
  1. Leikkaa tomaatit, kurkkua ja paprika reiluiksi lohkoiksi. Laita ne laakeaan tarjoilukulhoon.
  2. Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi ja laita kasvisten päälle.
  3. Murenna feta salaatin päälle ja lisää lopuksi oliivit.

dsc09288

Paistetut mustekalanrenkaat

  • mustekalanrenkaita (pakaste)
  • tattarijauhoja
  • suolaa, pippuri ja kuivattua oreganoa
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • tarjoiluun sitruunalohkoja
  1. Sulata mustekalanrenkaat pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Laita minigrip-pussiin muutama ruokalusikallinen jauhoja ja mausta ne suolalla, pippurilla ja oreganolla. Laita kolmasosa renkaista pussiin ja ravista pussia, kunnes renkaat ovat saaneet ohuen jauhokerroksen. Ravistele ylimääräinen jauho pois ja siirrä renkaat lautaselle odottamaan. Tee samoin lopuille renkaille.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista renkaat muutamassa erässä nopeasti molemmilta puolilta kullanruskeiksi kuumalla pannulla. Siirrä valmiit renkaat talouspaperin päälle valumaan.
  4. Tarjoile heti sitruunalohkojen kera.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s