Pizzaa ja risottoa

Viime viikonloppuna meillä herkuteltiin Italiasta inspiroituneilla ruuilla. Perjantaina oli pizzapäivä ja lauantaina syötiin risottoa. Ihan perinteisiä versioita ei nautittu, vaan pizzassa oli kvinoapohja ja risotto tehtiin spelttiriisistä. Laitan reseptit tänne jakoon, mikäli joku miettii näin viikonlopun kynnyksellä, että millä sitä makuhermojaan hemmottelisi :)

DSC04933

Olen kokeillut vaihtoehtoisista pizzoista aiemmin kukkakaalipohjaa ja se oli hyvää. Mielessäni oli pyörinyt jo hetken Feel Good Kitchen -blogissa näkemäni kvinoasta tehty pizzapohja, jota testasinkin perjantai-iltana. Kvinoa piti laittaa likoamaan jo aamulla, mutta muuten pohja oli todella helppo tehdä. Pohja oli maistuva ja haluan ehdottomasti tehdä sitä uudelleen. Pohja jäi keskeltä pehmeäksi, mutta reunat olivat ihanan rapeat. Seuraavalle kerralle laitan korvan taakse, että pohja kannattaa tehdä suoraan leivinpaperille ja levittää ohueksi. Jos pidät paksummasta, pannupizzamaisesta pohjasta, niin voit tehdä pohjan 24cm:n irtopohjavuokaan, kuten minä tein.

DSC04921

Kvinoapizzapohja (alkuperäinen resepti täältä)

  • 1dl kvinoaa
  • 3-4rkl vettä
  • 1/2tl suolaa
  • 1tl leivinjauhetta
  • 1rkl oliiviöljyä
  1. Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä ja laita se likoamaan raikkaaseen veteen vähintään 8 tunniksi.
  2. Huuhtele kvinoa liotuksen jälkeen ja laita pohjan ainekset blenderiin.
  3. Sekoita tasaiseksi, löysäksi taikinaksi.
  4. Sivele leivinpaperi kevyesti öljyllä ja kaada taikina paperin päälle. Levitä haluamasi kokoiseksi. Voit myös laittaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin ja tehdä pohjan siinä.
  5. Paista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia, käännä pohja ympäri ja paista vielä 5min.
  6. Lisää päälle tomaattikastiketta (ohje alla) ja haluamasi täytteet.
  7. Paista 250 asteessa n. 10min.

 

Tomaattikastike pizzalle

  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 1tlk tomaattimurskaa
  • 2rkl tomaattipyrettä
  • suolaa, mustapippuria ja oreganoa
  • öljyä
  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
  2. Kuullota sipuleita öljyssä n. 5min.
  3. Kaada joukkoon tomaattimurska ja pyre. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 30min. Mausta suolalla, pippurilla ja oreganolla. Mausta suolalla, pippurilla ja oreganolla.

DSC04926

Käytin risotossa Malmgårdin luomu spelttiriisiä, jonka paketin kääreessä oli risotto-ohje. Ohje oli kuitenkin hyvin riisuttu, joten tein vanhan, hyväksi toteamani ohjeen mukaan. Spelttiin jäi mukava suutuntuma ja risotto maistui ravitsemammalta kuin tavallisesta valkoisesta risottoriisistä tehty. Voit hyvin käyttää alla olevaa ohjetta myös tavalliseen risottoon, kunhan lyhennät valmistusaikaa noin 10 minuutilla.

DSC04937

Sienispelttirisotto

  • 200g spelttiriisiä
  • 1 iso sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 25g voita
  • 1rkl oliiviöljyä
  • 1dl valkoviiniä
  • 7-8dl vettä
  • 1/2 kana- tai kasvisliemikuutio
  • 1puntti persiljaa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2dl parmesanraastetta
  • 100g herkkusieniä
  • mustapippuria ja suolaa tarvittaessa

Tarjoiluun parmesanraastetta ja sitruunan mehua

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
  2. Laita vesi kiehumaan ja lisää joukkoon liemikuutio. Kun vesi alkaa kiehumaan, pienennä lämpöä. Liemen tulee olla kuumaa risoton valmistuksen ajan.
  3. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Kuullota sipuleita 5min.
  4. Lisää speltti pannulle ja paahda hetki.
  5. Kaada joukkoon viini. Kun se on imeytynyt spelttiin, niin lisää kauhallinen kuumaa lientä. Kun liemi on imeytynyt, niin lisää taas kauhallinen. Jatka näin 20-25minuuttia, kunnes speltti on kypsentynyt.
  6. Leikkaa risoton valmistuessa puhdistetut herkkusienet viipaleiksi ja ruskista ne öljyssä.
  7. Lisää risoton joukkoon parmesanraaste, sitruunanmehu, hienonnettu persilja ja ruskistetut sienet. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  8. Lisää annoksen päälle parmesania ja sitruunan mehua.

DSC04946

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s