Idätyksen iloja

Olen aina pitänyt iduista. Olen ostanut niitä kaupasta ja lisännyt salaatteihin, sillä ne ovat ihanan rouskuvia ja maistuvat hyvältä. Kaupan idut ovat kuitenkin melko kalliita, joten olen alkanut idättää itse. Oikeastaan olen hurahtanut idätykseen. Itujen kasvua on kutkuttavaa seurata, sillä yön tai päivän aikana ne ovat kasvaneet hurjasti. Lisäksi ajatus oman ruuan kasvattamisesta on kiehtova.

DSC04662

Olen idättänyt joskus lasipurkissa tiskikaapissa, mutta koska tykkään kaikesta hifistelystä, niin ostin muutama viikko sitten Life-myymälästä kolmikerroksisen idätysastian. Nyt meidän keittiössä onkin koko ajan itutehdas käynnissä. Tämä idätysastia on kätevä, sillä eri kerroksissa voi olla idätyksen eri vaiheissa olevia ituja ja eri laatuja. Käytännössä minulla on siis aina valmista syötävää jossain kerroksessa, jotka siirrän jääkaappiin. Mikään designluomus astia ei ole, mutta menettelee keittiön työtason nurkassa.

DSC04664

Olen nyt idättänyt mungpapuja, belugalinssejä ja herneitä. Kaikki ovat onnistuneet loistavasti ja maistuneet hyviltä. Astian mukana tuli papu- ja linssisekoitus, jonka idätys meni jostain syystä pieleen. Ituihin tuli outoa valkoista haituvaa, joka ei kuitenkaan näyttänyt tai haissut homeelta, mutta näytti epäilyttävältä. Maistoin ituja ja ne olivat pahanmakuisia. Heitin ne pois. Ehkä pussi oli vanhentunut tai muuten kärsinyt säilytyksessä. Prismasta ostamani pavut ja linssit ovat onnistuneet joka kerta.

DSC04667

Idut ovat yksinkertaisesti hyviä, mutta idätyksessä on muitakin etuja. Idut ovat hyvin ravintorikasta ruokaa, sillä papujen ja linssien ravintoarvot kohoavat idätyksessä. Idut sisältävät A-, B-, C-, D- ja E-vitamiineja sekä kuitua. Pavuissa oleva proteiini muuttuu idätyksen myötä helposti sulavaan muotoon. (lähde)

DSC04742

Itse idättäminen tulee paljon halvemmaksi kuin kaupasta ostaminen. Prismassa valmiit idut maksavat 20-30e/kg lajikkeesta riippuen, kun taas luomulaatuisia mungpapuja saa noin kuuden euron kilohintaan. Idätys on myös helppoa ja melko vaivatonta, kunhan on puhtauden kanssa tarkkana. Laitan tähän ohjeen idätykseen idätysastiassa. Hyvä idätysopas löytyy Ekokauppa Ekolon sivuilta. Sivuilla on ohje lasipurkissa idätykseen ja idätysaikoja muille kuin tässä mainitsemilleni siemenille.

 1. Huuhtele siemenet. 2-3rkl per kerros on hyvä määrä, sillä siemenet turpoavat ja suurenevat idätyksessä.
 2. Liota siemeniä runsaassa vedessä 8h. Liotusaika vaihtelee idätettävien siementen mukaan, mutta tämä ohje toimii mungpavuille, linsseille ja herneille.
 3. Huuhtele siemenet hyvin huoneenlämpöisellä vedellä ja siirrä ne idätysastiaan. Laita astian pohjalle n. 1cm raikasta vettä.
 4. Huuhtele siemeniä kastelureiän kautta kaksi kertaa päivässä. Kaada valunut vesi pois ja laita pohjalle taas raikasta vettä.
 5. Mungpavut, linssit ja herneet ovat valmiita suunnilleen kolmessa päivässä, jolloin insseistä ja herneistä on tullut noin 1-3cm mittaisia ja mungpavuista hieman pidempiä eli 3-4cm. Ituja ei kannata päästää liian pitkiksi, sillä niiden maku kärsii.
 6. Valmiit idut säilyvät jääkaapissa noin 4 päivää, mutta niitä kannattaa huuhdella välillä ja aina ennen syömistä.

DSC04745

Mainokset

2 thoughts on “Idätyksen iloja

 1. Helzu

  Itselläni on myös idätysastia, mutta puolta pienempi. Jostain syystä sain idut homehtumaan, vaikka noudatin ohjeita. Tämän takia hylkäsin idättämisen, mutta nyt postauksesi herätti uuden innon kokeilla. Ostan nimittäin silloin tällöin niitä ”kalliita” ituja prismasta valmiina. Leivän päällä ne ovat herkkua.

  Tykkää

  • Jemina Aromaa

   Hei kokeile ihmeessä uudelleen. Mullakin meni siis ensin pieleen, mutta nyt on onnistunut hyvin. Toivottavasti sinullakin onnistuu tällä kertaa, kerro sitten miten kävi :) Idut on tosi hyviä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s