Vihreä raakapiiras

Heippa, mukavaa sunnuntaita!

DSC04674

En ole ennen tätä päivää tehnyt suolaisia raakaleivonnaisia, vaan raakakokeiluni ovat olleet kakkuja ja jälkkäreitä, joita täälläkin jaan. Olen pitänyt suolaista raakaruokaa jo vähän liian ituhippihommana, joku raja sentään :) No mutta sitten Australiassa kävimme kasvisravintolassa, jossa uskaltauduin tilaamaan elämäni ensimmäisen raa’an ”lämpimän” ruuan. Se oli raaka Pad Thai eli raakaversio paistetuista nuudeleista. Ja se oli hyvää!

Eilen mieltäni alkoi houkutella kokeilu. Mitä jos tekisinkin jotain tavallisesta poikkeavaa? Googlailin suolaisia raakaruokareseptejä ja ensin silmiini osui raakapitsa. Se kuulosti todella houkuttelevalta, mutta myös melko työläältä, sillä pohjaa olisi pitänyt kuivattaa pienellä lämmöllä monta tuntia. (Tämänkin kyllä jätän korvan taakse.) Mutta sitten löysin suolaisen raakapiiraan Aino Mäkelän blogista. Se kuulosti herkulliselta ja nopealta tehdä, joten ostin kauppareissulla ainekset.

DSC04671

Tänään sitten tein piirakan lounaaksi ja siitä tuli oikein onnistunut. Pohjan maku muistuttaa siemennäkkäriä ja täyte guacamolea. Pohjassa on siemeniä ja pähkinöitä, jotka pysyvät kasassa kookosöljyllä. Alkuperäisessä reseptissä pohjaan käytettiin idätettyä kvinoaa, mutta laitoin tilalle aiemmin tällä viikolla ostamiani kvinoamuroja. Ne on valmistettu kuten popcornit, joten täysin raaka oma versioni ei ollut, mutta en ole näissä asioissa turhan tarkka. Kvinoan voi varmasti korvata esimerkiksi laittamalla enemmän muita pohjan siemeniä tai sitten kokonaan toisilla siemenillä. Hampunsiemenet sopisivat mielestäni hyvin. Täytteessä on avokadoa, kurkkua ja sitruunaa sekä paprikaa, sipulia, korianteria ja ituja.

DSC04680

Ehkä tämä olisi enemmän kevääseen tai kesään sopiva ruoka, mutta ihanan raikas tuulahdus lounaaksi myös aurinkoisena talvipäivänä. Kaiken kaikkiaan todella hyvää!  Jotain kannattaa tehdä myös piirakan rinnalle, sillä se ei ole tarpeeksi täyttävää yksistään syötynä. Teen tätä varmasti uudelleen ja ehkä lähden kokeilemaan myös omia yhdistelmiä. Tässä resepti:

Vihreä (raaka)piiras

(Alkuperäinen resepti löytyy täältä)

pohja:

  • 1dl auringonkukansiemeniä
  • 1/2dl saksanpähkinöitä
  • 1/2dl pellavansiemenrouhetta
  • 1/2dl kvinoapopseja
  • 1/2dl kookosöljyä
  • ripaus suolaa

täyte:

  • 2 avokadoa
  • 1/2 kurkku
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 puntti korianteria
  • 1 kevätsipulin varsi
  • 1/2 keltainen paprika
  • 4 kourallista sinimailasen eli alfalfan ituja
  • ripaus suolaa
  1. Murskaa auringonkukansiemenet ja pähkinät tehosekoittimessa. Lisää joukkoon pellavansiemenrouhe ja sekoita vielä hetki.
  2. Sekoita seoksen joukkoon käsin kvinoa, sulatettu kookosöljy ja suola.
  3. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Painele taikina vuoan pohjaan ja hieman reunoille. Laita pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
  4. Sekoita tehosekoittimessa avokadot, kurkku, valkosipuli, sitruunanmehu ja suola tasaiseksi tahnaksi.
  5. Leikkaa kevätsipuli ja paprika ohuiksi suikaleiksi ja hienonna korianteri.
  6. Sekoita kevätsipuli, paprika, korianteri ja idut tahnan joukkoon käsin ja levitä täyte pohjalle.
  7. Laita hetkeksi jääkaappiin.

DSC04683

Huomenna alkaa Lihaton viikko numero 2, tapahtuman fb-sivut löytyvät täältä. Itse aion taas osallistua, sillä viime kerralla sain runsaasti inspiraatiota ja monipuolisuutta ruokavaliooni. Lähde sinäkin mukaan!

Rentoa sunnuntai-iltaa!

 

Mainokset

One thought on “Vihreä raakapiiras

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s