Miten tähän päädyttiin?

Moi!

Tänään kerron omasta matkastani terveellisen ruuan pariin.

Ruoka ja erityisesti sen valmistaminen on ollut aina iso osa elämääni. Kotona asuessani vanhempani kannustivat minua ja antoivat minun puuhailla keittiössä sotkua pelkäämättä. Ja miksipä eivät olisi antaneet, koska pääsivät aina koemaistajiksi. Lisäksi ystäväni Laura jakaa kanssani intohimon ruokaan ja hänen kanssaan olemme kokkailleet yhdessä jo lapsesta saakka. Kerran vietimme jopa kissanristiäisiä, joissa nautittiin tietysti kakkukahvit.

Ala-asteella hain kirjastosta eri maiden keittokirjoja ja muistan valmistaneeni perheelleni kiinalaista, kreikkalaista ja meksikolaista ruokaa. Yläasteesta lähtien olen tehnyt syntymäpäivilleni itse tarjottavia, kuten kakkuja ja täytettyjä lättyjä. Synttäreillä ja tupareissa en voisi kuvitellakaan kaatavani sipsiä kulhoon ja sekoittavani pari dippiä vaan kokkailen ruokia aina pari päivää. Myönnettäköön, että olen tässä suhteessa perfektionisti ja kiire yllättää joka kerta, joten pienempi tai suurempi paniikki iskee aina jossain kohtaa. Ja ruokaa on aina niin paljon, että siitä riittäisi kolme kertaa isommallekin porukalle. Tämä on peruja äidiltäni, joka sanoo aina, että niin paljon tehdään, ettei loppu kesken.

DSC02685

En ole aina tehnyt terveellisiä ruokia tai ollut kiinnostunut niistä. Kotoa muutettuani ruokavalioni koostui enimmäkseen kaupan valmiista kasvissosekeitosta, nuudeleista ja leivästä. Tämän lisäksi söin karkkeja ja jäätelöä suuret määrät eli olin melkoisessa sokerikoukussa. Ravinneköyhän ruuan lisäksi ateriavälit olivat liian pitkät, joten päivällä kurniva nälkä laski vireystilaani ja iltaisin olisin voinut syödä hevosen. Lisäksi kuvittelin, että koska liikun paljon, niin voin syödä mitä huvittaa, sillä en kuitenkaan lihonut.

Koin kuitenkin oloni usein väsyneeksi tai nuutuneeksi ja välillä myös ärtyneeksi ilman kunnon syytä. Aikalailla kaksi vuotta sitten kyllästyin tuohon olotilaan ja halusin tehdä asialle jotain. Ymmärsin, että syön liian vähän ja vääränlaista ruokaa. Viimeisen kahden vuoden aikana olen alkanut kiinnostua enemmän ja enemmän ravinnosta ja ravintoarvoista. Olen huomannut, että sillä mitä suuhunsa laittaa on valtava vaikutus terveyteen ja yleiseen jaksamiseen.

IMG_20150616_084234

Ensin kiinnitin huomiota siihen, että söin tarpeeksi usein. Aloin syömään aamupalaa ennen töihin lähtöä ja otin töihin mukaan välipalaa. Pikkuhiljaa lisäsin ruokavaliooni terveellisiä juttuja, kuten kasviksia, pähkinöitä ja hyviä rasvoja. Energiatasoni nousivat aivan uudelle tasolle. En enää kaivannut litra tolkulla kahvia, päiväunia töiden jälkeen tai edes karkkia iltaisin piristämään mieltäni. Mielialojen vaihtelut tasoittuivat ja koin olevani täynnä energiaa. Aloin tehdä näitä muutoksia ruokavaliooni tammikuussa 2014, jolloin vaihdoin myös jumppaamisen salitreeniin ja ilmoittauduin puolimaratonille. Jos jotain tehdään, niin tehdään sitten kunnolla! Myöhemmin äitini kertoi, että hän oli pelännyt minulla puhjenneen ADHD:n, sillä olin niin innoissani kaikesta uudesta :)

thumb_DSC02231_1024

Nykyisin olen löytänyt mielestäni tasapainon enkä ole niin ehdoton kaiken syömäni ruuan terveellisyyden suhteen. Vähän epäterveellisemmätkin herkut mahtuvat välillä joukkoon, kun pohja on kunnossa. Huomaan olotilassani muutoksen melko nopeasti, jos olen syönyt hetken aikaa vähän miten sattuu, esimerkiksi lomareissuilla. Olo tuntuu vetämättömältä ja kaikki vähän hankalalta. Tuollaisen ajanjakson jälkeen on ihana palata vihersmoothieiden ja muiden terveysjuttujen pariin.

thumb_DSC02222_1024

Nyt haluan jakaa hyvän ja terveellisen ruuan tuomaa hyvää oloa muillekin. Haluan kirjoittaa niistä ruuista ja asioista, joiden koen edistävän omaa terveyttäni ja jaksamistani arjen kiireissä. Olen kirjoittanut tätä blogia vasta pari kuukautta, mutta saamani palaute on ollut uskomattoman ihanaa. Tulen niin hyvälle mielelle, kun kuulen ihmisten testailleen reseptejäni. Tästä on hyvä jatkaa ja pitää meno raikkaana!

Loppuun yksinkertainen mustikkasmoothien resepti, jonka teen usein välipalaksi. Smoothien makeutta voi säädellä banaanin määrällä, yleensä laitan puolikkaan banaanin. Maca-jauheen maku jakaa mielipiteitä, mutta minä tykkään siitä. Mikäli et pidä tai sinulla ei ole sitä, niin sen voi jättää hyvin poiskin. Sama juttu on proteiinijauheen kanssa :)

DSC02815

Mustikkasmoothie

  • 100g (jäisiä) mustikoita
  • 1/2-1 banaani
  • 1rkl maca-jauhetta
  • ripaus vaniljajauhetta
  • mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa
  • (1 annos hera- tai riisiproteiinia)
  1. Laita ainekset blenderiin proteiinijauhetta lukuunottamatta ja aja tasaiseksi. Laita nestettä sen verran, että saat haluamasi koostumuksen. Itse pidän lusikoitavasta, vähän paksummasta smoothiesta.
  2. Lisää proteiinijauhe, jos käytät sitä ja sekoita vielä hetki. Hera vaahtoutuu voimakkaasti, joten siksi se kannattaa lisätä vasta lopuksi.

Mahtavaa viikkoa!

Mainokset

One thought on “Miten tähän päädyttiin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s