Ystäväni lehtikaali

Olen jo aiemmin kirjoittanut mieltymyksestäni lehtikaaliin. Se on vaan yksinkertaisesti herkullista ja siitä saa kivoja lisäkkeitä vaihteluksi salaatille. Viime kesänä kasvatin itse ensimmäistä kertaa lehtikaalia parvekkeella. No jos rehellisiä ollaan, niin kastelin anoppini esikasvattamia taimia :) Joka tapauksessa ne menestyivät hyvin ja vasta viime viikolla napsin viimeiset lehdet irti.

Lehtikaali on trendikäs vihannes ja se on noussut superfoodin maineeseen. Lehtikaalista saa A-, C- ja K-vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita. Etsiessäni tarkempaa tietoa lehtikaalin hyödyistä törmäsin myös artikkeleihin lehtikaalin haitoista. Esimerkiksi täällä kerrotaan, kuinka siitä paljastui terveysriski. Lehtikaalin kerrotaan imevän helposti myrkkyjä maaperästä. Täten sen väitetäänkin liikaa syötynä olevan elimistölle jopa haitallista.

DSC02470

Aina silloin tällöin mediassa nostetaan esille ruoka-aineita, joita tulisi syödä ja joilla on suuret terveyshyödyt. Sitten taas seuraavassa käänteessä niiden kerrotaankin olevan haitallisia. Varmasti molemmissa väitteissä on jotain perää ja oikeassa valossa esitettynä mistä vaan saa terveellistä tai haitallista. Liikaa syötynä tuskin mikään on kovin terveellistä. Monipuolisuus on valttia!

Minun tulee käytettyä lehtikaalia paljon. Ei nyt ihan päivittäin, mutta useamman kerran viikossa tulee lehtikaalista tehtyä jotain. Tässä kaksi helppoa ja nopeaa reseptiä:

Lehtikaalisienipaistos

  • lehtikaalia
  • sieniä esim. kantarelleja
  • punasipulia
  • suolaa, pippuria, öljyä/voita
  1. Revi lehtikaalin lehdet irti ruodeistaan. Paloittele sienet ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi.
  2. Kuumenna öljy tai voi pannulla ja kuullota siinä aineksia, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.
  3. Mausta suolalla ja pippurilla.

DSC02573

Lehtikaalisipsit

  • lehtikaalia
  • öljyä
  • valkosipulijauhetta
  • suolaa
  1. Kuumenna uuni 150-175 asteeseen uunin tehosta riippuen.
  2. Pese lehtikaalit ja revi lehdet irti ruodeistaan. Kuivaa lehdet keittiöpyyhkeellä.
  3. Levitä lehtikaali uunipellille. Lorauta päälle öljyä ja ripottele reilulla kädellä mausteita. Voit hyvin käyttää myös muita mausteita kuten paprikajauhetta, chilijauhetta, juustokuminaa, jne.
  4. Pyörittele lehtikaaleja muutaman kerran, jotta mausteet levittyvät tasaisesti.
  5. Paista sipsejä uunissa n. 15min välillä käännellen, kunnes ne ovat aivan rapeita. Varo polttamasta sipsejä, ne meinaan kärähtävät helposti. Kokemusta on :)

DSC02477

Mainokset

2 thoughts on “Ystäväni lehtikaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s